CURRIER MUSEUM OF ART

Manchester, New Hampshire

CURRIER MUSEUM OF ART

The renovation and expansion of the Currier Museum has made New Hampshire’s only public art museum more visible and accessible, attracting an expanded and diverse audience. The 73,000-square-foot museum encompasses two city blocks. The site redesign introduces new arrival, parking, and outdoor spaces for sculpture and events.

The original museum, extensively renovated, is listed on the National Register of Historic Places. The addition offers a fresh interpretation of the original building’s restrained classicism. A new “oculus,” centered on the museum axis, showcases the traditional granite base that floats on a band of glazing to light lower-level areas. Three new galleries surround a “Winter Garden,” creating a unique year-round space for the museum’s café and events. The building is clad with a terracotta rainscreen system, with zinc metal trim and a filtered glass curtainwall. The materials vocabulary is simple and direct, with stained masonry flooring, wood, and glass details. Abundant light is carefully filtered into public spaces.

The museum received design awards from the American Institute of Architects New England Chapter and the Boston Society of Architects and was the winner of the “People’s Choice Award” from the American Institute of Architects New Hampshire Chapter.

Location: Manchester, New Hampshire

Project Team:  Ann Beha Architects; Hawksworth-Bibb Associates (Structural); Dufresne-Henry Associates (MEP); Richard Burck Associates (Landscape); Daedalus Projects Inc. / Harvey Construction (Cost); Bruce Martin / Jonathan Hillyer (Photography)