HARVARD DIVINITY SCHOOL, SWARTZ HALL  

Harvard Divinity School, Swartz Hall

Swartz Hall is the center of academic, administrative, and student life at the Harvard Divinity School. The historic building houses classrooms, a lecture hall, a multi-faith chapel, and faculty and staff offices. ABA completed a master plan that assessed the existing conditions, established a preservation approach, studied program needs, and developed a phased plan for renovation and expansion. In the first project following the master plan, ABA renovated classrooms in Swartz Hall, introducing new technology and flexible furnishings to accommodate traditional and emerging teaching methodologies.

The current phase of renovations relocates Student Services to Swartz Hall and replaces an existing building addition known as the Cloister Link with an approximately 10,000-square-foot addition. At the ground level, visitors will find a welcoming café; the upper level holds a 200-seat multipurpose event room, providing a large convening space for HDS and the University.

The Old Stack Wing, containing five levels of book shelving, has been redesigned to create classrooms, workplace, and a new multi-faith worship and prayer space reflecting the multiple faith traditions at HDS.

Cambridge, Massachusetts
Size: Approx. 59,000 sf

Sustainability: This first phase of this project received LEED Gold. Continuing its planning, ABA completed a study to achieve Net Zero Energy status for the building, dramatically reducing the energy consumption of the renovation and expansion design and exceeding consumption with on-site energy production.

Project Team: Philip Chen AIA, Ann Beha FAIA, Ed Rice AIA, Ji-Hye Ham, Amit Oza (ABA); Structures North Consulting Engineers (Structural); Altieri (MEP); Stephen Stimson Associates (Landscape); Haley Aldrich, Inc. (Geotechnical); Nitsch Engineering (Civil); Green International Affiliates, Inc. (Site Survey); Simpson Gumpertz & Heger (Envelope); Kalin Associates (Specifications); Shawmut Design and Construction / Daedalus Projects, Inc. (Cost / CM); Sladen Feinstein Integrated Lighting (Lighting); Acentech (Acoustics); Code Red Consultants (Code); RICCA Design Studios (Food Service); Atelier Ten (Sustainability); Syska Hennessy Group (Elevator); Campbell McCabe (Hardware); Feldman Land Surveyors (Laser Scanning); Peter Vanderwarker (Photography)

Yale University, Center for the Humanities

ABA is designing Yale’s new Center for the Humanities, centralizing numerous academic departments in one location and creating greater opportunities for collaborative work in a historic building. The existing 195,000-square-foot Collegiate Gothic complex is organized around two landscaped courtyards and includes housing, faculty offices, classrooms, and seminar rooms. ABA’s design reconsiders entry, orientation, and wayfinding systems; classrooms and program areas; faculty offices; and administrative services. A new 13,000-square-foot space for a 280-seat lecture hall and 100-seat film screening room was excavated below a redesigned courtyard. The project renews and reconfigures teaching and social settings; repurposes historic interiors; and reconsiders former residential spaces as clusters for faculty offices, collaborative workplace, and research.

New Haven, Connecticut
Size: 206,000 sf

Sustainability: This project targets LEED Gold. Rainwater will be captured, filtered, and sent to the campus power plant cooling towers and boilers. Existing windows will be replaced in kind with interior storm panels, leading to a tighter envelope. Hydronic heating and cooling valances, installed in most of the offices, operate without electricity

Project Team: Ann Beha FAIA, Jonathon Ross AIA, Andrew Bengston (ABA); Skanska (Construction Management); Robert Silman Associates (Engineers): AKF Group (MEP / FP / Security / IT); Towers Golde (Landscape); Fuss & O’Neill (Civil); Jensen Hughes (Code); Acentech (Acoustics / AV); Boston Light & Sound (Cinema Consultant); Existing Conditions Surveys, Inc. (Existing Conditions); Wiss, Janney, Elstner Associates, Inc. (Envelope – New Construction); Durkee, Brown, Viveiros & Werenfels (Envelope – Existing Building); ASSA ABLOY Door Security Solutions (Hardware); Sladen Feinstein Integrated Lighting (Lighting); VDA (Elevator); The Green Engineer (Sustainability); Kalin Associates (Specifications); Haley & Aldrich (Geotechnical); Draperies Inc. (Window Shades)

Brooks School Center for the Arts

The Brooks School, a coeducational independent school, places the arts at the core of its mission to foster a warm, close-knit community on its 270-acre campus. ABA’s design for a new Center for the Arts brings the visual and performing arts programs together, placing them at the heart of the residential campus to a space where the entire school community can gather, learn, and bond.
The Center’s east wing features a double-height entrance and connects to the 380-seat proscenium and 70-seat black box theaters. The theaters share a scene shop, a green room, costume shops, and changing rooms. The west wing is accessed from the school’s Main Street and includes state-of-the-art music classrooms, a flexible digital-media recording studio, and a ceramics studio. The studios for 2D and 3D arts showcase floor-to-ceiling glass walls that provide abundant daylight.
Connecting all the spaces is a 17-foot-wide, two-story “Arts Street” that can accommodate group pinups and impromptu performances. The design maintains the scale of neighboring buildings and allows departments to function independently while remaining connected to one another. The clapboard siding and steeply pitched roofs reflect New England pragmatism, and broad views create an open and luminous presence in the landscape. With the adjacent Student Center and Danforth Gym, the Center defines an outdoor courtyard and lawn for gatherings, art studio projects, and events.

The Brooks School Center for the Arts was awarded a 2019 BSA Educational Facilities Award.
North Andover, Massachusetts
Size: 48,000 sf

Project Team: Thomas Hotaling AIA, Jason Bowers AIA, Leland Berman AIA (ABA); Odeh Engineers (Structural); Altieri (MEP); Witman and Bingham (Civil); Sladen Feinstein Integrated Lighting (Lighting); Acentech (Acoustics / AV / IT); Jensen Hughes (Code); Halvorson Design Partnership (Landscape); Kalin Associates (Specifications); Jonathan Hillyer (Photographer)

 

Arlington Public Library

ABA is leading a planning and design study for Arlington’s Town Libraries. The Robbins Library, constructed in 1892 and part of the Town’s central historic district, will be revitalized with a new Teen area, spaces for technology and collaboration, improved amenities, and additional group study space. The proposed addition includes a dedicated storytime space and an additional reading area oriented toward the Winfield Robbins Memorial Garden, designed by Olmstead in 1911.

In East Arlington, the neighborhood-friendly Fox Branch responds to Arlington’s dynamic population growth and development with a new single-story library. The relocated entrance allows for the collections, programs, and multiple community rooms to become accessible to all.

Arlington, Massachusetts

Chesapeake Bay Maritime Museum

Chesapeake Bay Maritime Museum (CBMM) was founded in 1965 and is dedicated to preserving and exploring the history, environment, and people of the Chesapeake Bay. The Museum’s 18 acre waterfront campus has 35 buildings clustered around a series of open spaces that together create a unique venue for exhibition, education, and events.

ABA completed a Master Plan for the campus in 2017, addressing site infrastructure improvements, renovations of existing facilities, design of new facilities to support expanding mission, expanding curatorial needs, and anticipated growth in visitation, programming, and facilities. In the Master Plan, ABA proposed the demolition of four buildings, relocation of two historic buildings, and the construction of six new buildings to accommodate a new Welcome Center, Education Center, and Exhibition and Library building. ABA is currently designing the Museum’s new Welcome Center.

St. Michaels, Maryland