ST. PAUL'S SCHOOL, FRIEDMAN COMMUNITY CENTER 

St. Paul's School, Friedman Community Center

Friedman Community Center offers a contemporary setting for faculty and students, supporting all-school programs, gatherings, performances, student organizations, hospitality, and offices in a revitalized campus landmark.

The Tudor-style landmark was carefully restored, with added windows and entries to create views and transparency. The original oak-paneled dining hall and lounge were refurbished as program and performance spaces, and a new café and mail center was established in adjacent space. Furnishings are movable, and the custom-designed rugs roll and stack for dance parties. The suspended plaster “ceiling cloud” reduces noise and incorporates new systems. An open central stair, with views to the campus grounds, connects the historic level to open and glass-walled lower level with offices for the Dean of Students, school publications, the radio station, and other organizations. Resin wall panels provide color surfaces that are easily maintained. and lighting adds play and visual energy. A new slate-clad entrance connects to the new riverside terrace.

Project Team: Ann Beha FAIA, Jason Bowers AIA, Ashley Merchant AIA, Adi Rotter (ABA); Halvorson Design (Landscape); LeMessurier Consultants (Structural); Rist-Frost-Shumway Engineering (Mechanical); VHB (Civil); Sladen Feinstein Integrated Lighting (Lighting); Acentech (Acoustics); Jensen Hughes (Code); Kalin Associates (Specifications); Peter Vanderwarker (Photography)